Anyák napja- tevékenység terv az óvodában

Témaközpont: Minden év május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük, szebbnél szebb virágcsokrokkal, ajándékokkal. Az óvodában a gyerekek is izgatottan és tiszta szívvel készülnek erre az alkalomra, egy- egy képeslap készítésével , versike tanulással , anyák napi dalokkal vagy közös, előre megszervezett kirándulással. Az oviban a témaközpontban már anyák napja előtt egy héttel kihelyezhetjük a családi képeket, egy családfát, hogy ezzel is közelebb érezzék a gyerekek a számukra legfontosabb személyeket.

anyák napja, anyák napi versek

A napot a reggeli találkozással indítom, ahol a gyerekeket arról kérdezem, hogy ők miért szeretik a tavaszi évszakot, a válaszolni kívánó gyerekeket meghallgatjuk, majd sorban köszöntjük egymást egy simogatással és „Jó reggelt kedves….(gyerek neve)” köszöntéssel.
Ezt követően a „Kör, kör ki játszik” dalocskával játszani hívom őket, egy nagy kört alakítunk ki.
„Kör, kör ki játszik,
csak egy kislány hiányzik
csak egy hiányzik.


Kör, kör ki játszik
csak egy fiú hiányzik
csak egy hiányzik.

Kör, kör ki játszik
már senki sem hiányzik
mindenki játszik.”

Kialakítva a nagy kört, eljátsszuk az „Én kis kertet kerteltem” című játékot.

Én kis kertet kerteltem,
Bazsarózsát ültettem
Szél, szél fújdogálja,
Eső, eső veregeti, hú! „

A játék után egy élő virágcsokrot tárok a gyerekek elé, majd sorban körbe adogatva mindenki megszagolhatja és megnevezheti a csokorban lévő virágokat. Akinek nincs lehetősége élő virágokat bevinni, segítségül itt van néhány kép a virágokról.

Rövid beszélgetést kezdeményezek arról, hogy milyen alkalomra lehet virágot adni vagy kapni?
-Ti ajándékoztatok már virágot valakinek?
-Milyen virág volt ?
– Milyen alkalomból adtatok virágot valakinek?

Megvárom a válaszolni kívánó gyerekeket, majd elmondom, hogy én édesanyámat ajándékoztam meg egy szép virágcsokorral, anyák napja alkalmából, amiben a képen látható virágok voltak egybe kötve. A virágcsokor mellé egy kedves anyák napi dalt is énekeltem neki.


Eléneklem az éneket kétszer, másodjára egy zörgőt is használok az egyenletes ritmus ütéséhez. Az ének tanításához egy bátor jelentkezőt szólítok, akit megkérek, hogy segítsen az énekben és a ritmizálásban. Ezt követően mindenki kap egy saját kézileg készített zörgőt és együtt énekeljük az éneket.
Zörgő házilag:
– kinder belsejébe rizsszemek,
-gyufásdobozba kukoricaszemek,
-egy műanyag karikát ragasszunk körbe kinder tojás műanyag részével, tegyünk bele apró szemű rizst, kukoricát vagy paszuly szemet
-ragasszunk össze két üres danoninó pohárkát, közepébe tegyünk kukoricát
– egy kettőbe tört dió héját ragasszuk rá egy félbe hajtott karton papírra

Az ének után a „Tuli, tuli tulipán…” játékos mondókával folytatjuk. A gyerekkel körbe ülünk és mindenki kezébe egy- egy babzsákot adok, amit egyik kezünkből a másikba adogatunk, a mondóka ritmusára.

„Tul tuli tulipán,
Tuli tuli tarka,
Kezdődik már a játék
Ez a fogó rajta!”

A foglalkozást a „Szervusz kedves barátom” című játékkal zárjuk.

A foglalkozást kiegészíthetjük egy- egy anyák napi kézimunkával, festéssel vagy rajzzal, közben hallgassunk anyák napi gyerekdalokat.
Anyák napi rajzoltató:

Anyák napi dalok gyerekeknek:

  • Kiskertemben száz csodás szép virág
  • Köszönöm néked
  • Ma van anyák napja

Blogcikk Megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest

Hozzászólás írása:

Kapcsolódó Tartalmak

Az erdő őrei

Varázserdő, kerekítő, Volt egyszer egy szép kis erdő. Benne lakott négy jó barát, Méhi, Medve, Mókus és Madár. Jó barátok

Mikulás története

Régen történt, több száz esztendeje, hogy ünnepé vált Szent Miklós története. Teltek a napok, hónapok, évek de a napja a

Itt a tavasz

A tavaszi hónapok a gyerekek és felnőttek talán legkedveltebb időszaka, hiszen a természet ébredését és ezzel együtt reményt és újrakezdést

Márton napra minden jóság

Téma ismertető „Aki Márton napon libát nem eszik, az egész éven át éhezik” így szól a régi mondás.De miért is