Élet a Földön

A Föld napja- tevékenység terv gyerekeknek

Minden évben április 22-én ünnepeljük világszerte a Föld napját. Ilyenkor az óvodákban, iskolákban különböző érdekes tevékenységgel készülnek a pedagógusok a gyerekeknek, hogy minél élménydúsabb, emlékezetesebb és lényegre törőbb foglalkozások keretén belül tanítsák és neveljék a gyerekeket környezetünk védelmének fontosságára.
Egy tevékenység tervezése során az első fontos lépés, hogy meghatározzuk, hogy milyen céllal és milyen elvárásokkal tárjuk a gyerekek elé elképzeléseinket, az eltervezett játékokat, feladatokat.
Úgy gondolom, hogy óvodában ezek a célok és elvárások tisztán érthetőek és pontosak kell, hogy legyenek. A Föld napja jeles nap kiváló téma lehet az elfogadás, a társakkal való együttműködés, a képzelet, integráció, önértékelés, ritmusérzék fejlesztésre attól függően, hogy milyen fajta tevékenységet tervezünk.

A gyerekeket a „Sétálunk, sétálunk…”című mondókával körbe hívogatom, majd közösen is elismételjük, egymás kezét fogva körbe megyünk, a végén mindenki elfoglalja helyét a széken :
„Sétálunk, sétálunk,
Erdőt, mezőt bejárunk,
Dimbet- dombot megmászunk
Mikor aztán elfáradunk ,
Egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.”

Beszélgetést kezdeményezek a lakóhelyünkről. Kérdések a gyerekek felé:
-Sétáltatok már az erdőben vagy egy parkban?
-Miket láttatok ott?
– Milyen állatok élnek az erdőben?
-Milyen növényeket láttatok?
Kihangsúlyozom , hogy a minket körülvevő természetre és a benne levő dolgokra mindig oda kell figyelni és vigyáznunk kell rájuk.
Most hogy így beszélgettünk az állatokról és a növényekről, eszembe is jutott egy dalocska, eléneklem nektek. Szeretném, ha megfigyelnétek, hogy mi minden történik a természetben ilyenkor tavasszal.

Tavaszi dal

Az ének után egy méhecske bábut veszek elő, aki képeket hozott a gyerekeknek. Ezek segítségével megbeszéljük az énekben hallottakat, elmondjuk, hogy mennyi csodás dolog vesz minket körül a természetben: virágok, fák, víz, erdő, parkok, madarak, állatok, napsütés.
A méhecske bábu ezután egy gyerek vállára száll, majd megkérdezi tőle, hogy lenne e kedve játszani vele és a virágokkal, amiket ő olyan nagyon szeret.

Játék: Virágról virágra
A gyerekek segítségével egyel kevesebb előre kivágott virágot teszünk le a földre, mint ahányan vannak. Egy gyerek marad virág nélkül, az ő fejére kerül a méhecske fejdísz. A párbeszédes mondóka a méhecske és a többi gyerek között hangzik el. A játék lényege, hogy a mondóka végén, minden virágon lévő gyerek és a méhecske is más-más virágot foglaljanak maguknak. Akinek nem sikerül virágot foglalni az lesz a következő méhecske.
A játékot addig játsszuk, míg a gyerekek szeretnék.

A játékot követően egy esőről szóló dalt teszek be a gyerekeknek, miközben közösen össze szedjük a virágokat majd mindenki elfoglalja a helyét a székeken. A dal után megbeszéljük az eső fontosságát:
– Honnan esik az eső?
-Mik nőnek tőle nagyra?
-Az eső után mi történik a természetben?

Itt elmondok egy mondókát, megkérem, hogy mutassák velem együtt.
„Gyülekeznek a felhők, (Karok lengetése a fej fölött)
esik az eső, (Zongorázás az ujjakkal)
dörög az ég, (Dobolás a combokon)
villámlik, (Hírtelen magasba emeljük a karjainkat)
lecsap. (Lecsapjuk a földre a kezünket)
Kisütött a nap.” (Újra a magasba emeljük lassan a karokat)

Esik eső, csepereg

Végül a „Süss fel nap, fényes nap ” című énekkel zárom a tevékenységet, amit közösen felállva és karokat magasba nyújtva énekeljük.
A tevékenység végén elköszönünk egymástól a „Szervusz kedves barátom ” című énekes játékkal.

Néhány kiegészítő feladatlap:

Blogcikk Megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest

Hozzászólás írása:

Kapcsolódó Tartalmak

Erdei állatok témaköre

Az oviban nagy sikernek örvend az „állatok” témakör, talán abból adódóan, hogy az apró kis csemeték különös kapcsolatban állnak velük.

Téli rajzoltató mondókák

Hóember Egy nagy kerek hólabda rágurult a pappírra. Mi is legyen belőle, egy pocakós hóemberke. Kerekítsünk hát mégegyet, arra pedig

Újévi fogadalom

Az új esztendőben megfogadom néked, szoros manója leszek minden teendődnek. Figyelek rád, szótfogadok, meghallgatlak csendben, hozzádbújok, megölellek, ha könnycsepp gyűl

Mikulás története

Régen történt, több száz esztendeje, hogy ünnepé vált Szent Miklós története. Teltek a napok, hónapok, évek de a napja a